Kommande arrangemang

Genomförda arrangemang

Alla arrangemang


Sök sidor och arrangemang

Vårutflykt, Östersund

Jubileumsutflykt

Årets vårutflykt gick till Östersund. Vi gjorde denna gemensamt med Jämtlands Läns Tekniska Förening som firar 80år. Sundsvalls Tekniska Förening firar 105år.

Vi var 40st som samlades tidigt på morgonen den 26 maj för att resa till Östersund. Resan gick längs E14 och vi stannade vid en vacker rastplats vid Gimån för att inta kaffe och ostsmörgås. Färden fortsatte till Östersund där vi plockade upp några personer från Jämtlands Läns Tekniska Förening. Det första delmålet var Mus Olles museum i Ytterå. Mus Olle eller Per-Olof Nilsson som han egentligen hette hade under hela sitt liv samlat på olika föremål. Samlandet blev en heltids-sysselsättning så han ansåg sig inte ha tid med ett vanligt arbete. Museet har en fantastisk samling föremål som Mus Olle tillskansat sig på lite varierande sätt.

Vi togs emot av guiden Janne som gav oss historien bakom museets tillkomst.

Janne

 

Några bilder från museet.

 

Efter en kort bussresa kom vi till Arvemuseet som ligger naturskönt vid en vik av Storsjön.

Museet har tillkommit med hjälp av massor av ideellt arbete och en del bidrag från samhället. Med museet vill man visa hur människans hem och arbete förändrades med hjälp av bland annat elmotorn, traktorn och mjölkmaskinen.

Vi började med en fikastund i det närliggande Caféet.

 

Efter fikat var det guiden Örjans tur att berätta om museet och ångbåten som också ingår i verksamheten.

Örjan

Några bilder från Arvemuseet.

Sedan åkte vi vidare till företaget Nordlock som producerar säkra låsningar till bultförband.

Vi fick tyvärr inte fotografera i lokalerna. Det var dock ett mycket intressant besök.

Nu hade det hunnit bli eftermiddag och hungriga styrde vi kosan mot Restaurang Arctura och en trerättersmiddag. Vid entrén stannade vi till för ett gruppfoto.

Sundsvalls och Jämtlands Tekniska Föreningar

Sedan bar det av upp till restaurangen som låg på 13:e våningen. Somliga tog trapporna medan andra åkte hiss.

Här var det Nisse Simonsons tur att dela med sig av sina erfarenheter. Nisse Simonson är pensionerad kirurg och överläkare med hjärnan som passion och expertområde. Nisse arbetade som läkare i 40 år och hans intresse för hjärnan vaknade för 30 år sedan när han utbildade sig på hjärnkirurgen i Uppsala.

Han är en duktig talare och det verkade som om alla tyckte det var ett både intressant och roande föredrag. Vi fick också en påminnelse om det gamla vanliga; ät nyttigt, sov tillräckligt och motionera så får du ett längre liv.

Som förrätt fick vi en skaldjuscheesecake som smakade mycket bra. Till huvudrätt var det fläskytterfilé med rostad potatis. Tyvärr var mina köttbitar så torra att de var svåra att skära i – hoppas de övriga fick bättre bitar. Det såg ju ut som om de flesta åt upp sin mat så deras kött var antagligen OK. Efterrätten och kaffet serverade vi oss själva eftersom middagens tidsschema hade blivit förskjutet av föredraget och den fåtaliga personalen måste ägna sig åt andra gäster. Efterrätten var riktigt god.

Några bilder från middagen.

Efter middagen så vände vi hemåt och vi kom till Sundsvall programenligt klockan 22:30. På det hela taget var det en mycket lyckad vårutflykt.

Om du inte deltog – se till att anmäla dig till nästa års vårutflykt!

Fotograf på resan var Jan Gabrielsson.

Jan Gabrielsson

Bussen kördes av Gunnar Ljung.

Gunnar Ljung

Reseledare var Sven-Olof Selander.

Sven-Olof Selander