Kommande arrangemang

Genomförda arrangemang

Alla arrangemang


Sök sidor och arrangemang

Räddningstjänsten

Studiebesök vid Räddningstjänsten

Den 24 feb 2010 besökte vi Räddningstjänsten i Sundsvall.

Det var en tapper skara medlemmar som trotsade den bistra kylan och hittade vägen till räddningstjänstens lokaler i Skönsmon. Vi blev vänligt bemötta och väl omhändertagna av personalen.

Vår värd Magnus Nymark berättade hur räddningstjänstens organisation är uppbyggt och vilka enheter det finns tillgängliga vid olika tidpunkter av dygnet. En intressant del av genomgången var hur man leder insatserna och samverkan mellan enheterna. Vi fick också veta att räddningstjänsten har många olika funktioner, inte bara släcka brand och hjälpa till vid olyckor. Till exempel en viktig uppgift som man kanske inte tänker på i förstahand är all förebyggande utbildning som bedrivs av räddningstjänsten. Till och med förskolebarnen har möjlighet att gå en kurs med namnet Bamses brandskola

Besöket fortsatte sedan med genomgång av en del utrustning som används vid utryckningar.

Brandbilar, den nya ledningsbilen med mycket avancerad kommunikationsutrustning, rökdykarutrustningar, pumpar , pulverklockor mm.

Efter besöket vet vi vad som händer när larmet går. Vi fick en bekräftelse om att den samhällstjänsten som räddningstjänsten består av är väl fungerande och snabb. Ett bevis på det fick vi strax innan vi skulle avsluta besöket. Larmet gick, blåa lampor blinkade i alla rummen och manskapet rusade ut till sina positioner.

Nu vet vi att man kan sova lugnt med vetskap att hjälpen från räddningstjänsten kommer alltid i väg bara på 90 sekunder !!