Kommande arrangemang

Genomförda arrangemang

Alla arrangemang


Sök sidor och arrangemang

Koljern

Sundsvalls Tekniska Förening inbjöd till studiebesök hos Koljern / Formglas Nordic AB

Vi togs emot av Koljerns grundare och innovatör Åke Mård och av företagets VD Björn Ask.

Åke Mård

Björn Ask

 

 

 

KOLJERN®-tekniken är innovativ elementbyggnadsteknik med inriktning på energiklokt, klimatsmart, fuktsäkert, sunt, kretsloppsanpassat och hållbart byggande.

KOLJERN®-tekniken tillsammans med energismart installationsteknik möjliggör byggnader som helt producerar sin egen energi.

 

Företaget affärsidé är att producera byggelement av cellglas. Själva cellglaset tillverkas i Europa av ett USA ägt företag som heter FOAMGLAS. Koljern gör färdiga byggelement av cellglas och galvaniserad plåt. Det är cellglaset som utgör isoleringen i väggar, golv och tak.

Hus som byggts i KOLJERN-tekniken

 

 

 

 

 

 

 

På KOLJERNs hemsida kan man läsa:

KOLJERN®-tekniken såg dagens ljus i början på 2000-talet och är en svensk uppfinning framtagen av Åke Mård.
Historien tog sin början med att lösa problemet med fukt i grunder. Efter en hel del funderingar och tankar så slutade det med att Åke valde den vatten och ångtäta isoleringen FOAMGLAS® till sin grund. KOLJERN® -tekniken har därefter utvecklats till att omfatta väggar, tak, terrasser och hela hus.Innovationen prisades som en av 4 vinnare i Green Innovation Contest 2012. En tävling som instiftats av b.la Tillväxtverket och Västra Götalands regionen för att stimulera nya gröna innovationer. KOLJERN®-tekniken har testats av SP (Statens provningsanstalt) och kommer ha ett ETA (Europeisk Teknisk Bedömning) klart i början av 2015.

Två bilder från besöket i produktionsanlägningen:

Åke visar hur väggarna är uppbyggda

Färdigt byggelement

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tack för ett trevligt besök
/Styrelsen