Kommande arrangemang

Genomförda arrangemang

Alla arrangemang


Sök sidor och arrangemang

Inbjudan till lilla SJ

Sundsvalls Tekniska förening inbjöd till visning av en modelljärnväg

Vi besökte Sundsvalls ”lilla SJ” under 2 kvällar. Det första besöket var 13 feb och det andra 21 feb.
Bosse Sandström, generaldirektör för “Sandströms Järnvägar”, även kallat Lilla SJ, tog emot grupp nummer två av Sundsvalls Tekniska Förening i sin lokal på Fridhemsgatan 21/2.
Vi samlades i fikarummet, där föreningens medlemmar gärna träffas, när inte bygge eller tågtrafik kräver medverkan av alla krafter. Vi blev även presenterade för Manfried Lampe, som byggt upp den digitala styrningen av hela järnvägen och Bosses två söner, som visade oss den praktiska delen genom att köra flera olika tåg på banan.
.
Vi blev uppdelade i två grupper för att få plats. Den ena gruppen fick se körning på banan medan Manfried guidade oss om den digitala tågstyrningen, med alla dess möjligheter, under tiden.
Själva järnvägen inrymdes i ett rum på ca 30 m². Där fanns ca 200 m räls och otaliga växlar, alla styrda endera från den datoriserade styrpulpeten eller från de äldre växelborden. För att få plats med allt på denna yta går järnvägsspåren i flera våningar, den understa till och med under själva bordet, där anläggningen är byggd.
.
Klubben förfogar över ca 75 lok och 200 vagnar. Alla loken, med olika belysningar och ljudgeneratorer kunde styras från datorpulpeten eller från handhållna fartreglage. Vi fick se en imponerande uppvisning när flera lok kördes på samma gång, några med hjälp av förprogrammerad tidtabell, andra med de manuella köraggregaten. Ett lok sköt en vagn med videokamera, så att vi kunde följa färden på en TV-monitor i lokalen.
Vill ni veta mer om Lilla SJ finns en hemsida med information: http://www.lillasj.com/wiki/index.php5?title=Huvudsida
Stort tack till Bosse och de andra modelljärnvägsentusiasterna som gav oss denna upplevelse.
Referatet skrivet av Gunnar Farm

 

Tack för besöket.

Styrelsen